PRAISKONSKI OSJEĆAJ SLOBODE

rostilj u akciji

Spravljanje hrane i druženje uz roštilj na otvorenom prostoru idilična su slika kako većina nas u Hrvatskoj zamišlja ugodno provedeno vrijeme. To vrijeme nije ograničeno isključivo na sam čin pečenja hrane, već mu prethodi »slatka faza« planiranja, nabave, pripreme, pacanja, pozivanja društva ili šire obitelji na druženje. Okupljanje oko hrane, ali još više okupljanje oko vatre praiskonska je ljudska potreba, gotovo atavizam, koja se očuvala do današnjih dana. Od naših pećinskih predaka do današnjih hipstera naoko je dug put, ali se dubokoljudske potrebe za zajedništvom, toplinom i hranom nisu promijenile ni kod suvremenog čovjeka.

Svakako, prošli smo dugi tehnološki put od zapaljene vatre omeđenje kamenjem u pećinama do današnjih sofisticiranih roštilja i pomagala s kojima je moguće sve; od dimljenja i sušenja mesa i povrća, prženja u woku, pečenja na mramornoj ploči ili pak kombiranjem raznih tehnika. Naravno, i roštilji su evoluirali od nekadašnjih na drva, preko onih na ugljen, do današnjih plinskih ili električnih s kojima je lako spravljati hranu u svim vremenskim (i prostornim) uvjetima. No, bit je i dalje ostala ista; ukusni zalogaji napravljeni na način kako su to radili naši preci, uz inovacije i maštovitost kako mi u današnje vrijeme mislimo da bi bilo ukusnije i drugačije.

Osnovna ideja ove knjige jest pokazati s hedonističkim veseljem svu raznolikost i velike mogućnosti današnjih roštilja. Dio recepata su okušane recepture kojima smo dodali naš »touch«, bilo u malim pomacima u pripremi ili neočekivanim prilozima i umacima, dok smo drugi dio sami osmislili nakon dugogodišnjeg zavirivanja majstorima roštilja preko ramena, pomaganja oko istog ili pak ozbiljnog bavljenja vatrom i onim što se na njoj da pripremiti.

Recepti su vrlo širokog raspona, naći će za svoje nepce svatko ponešto, od djece do onih starijih i iskusnijih, od ljubitelja kontinentalne kuhinje do onih koji preferiraju ribu i plodove mora, od vegetarijanaca do punokrvnih mesoždera…

U ovoj knjižici donosimo recepte pripremljene u krugu prijatelja, ali osim njih, nadamo se, i inspiraciju i ideje za vaše osobne preferencije oko roštilja, kao i dobru atmosferu. Uživajte!

U slast!